Afstigma-kampagnen

Regionerne startede i 2010 en kampagne om afstigmatisering af personer med psykiske lidelser.

Regionerne og Danske Regioner samarbejder med Psykiatrifonden, Det Sociale Netværk, TrygFonden, KL, Socialministeriet og Sundhedsministeriet om kampagnen.

Tidligere social- og finansminister Palle Simonsen er Det Sociale Netværks (DSN) repræsentant i styregruppen. Olga og jeg fra bestyrelsen i Død i Psykiatrien er med i henholdsvis følgegruppen og kommunikationsgruppen. Det er et meget ambitiøst projekt, der skal køre over en 5-årig periode.

BAGGRUNDEN FOR PROJEKTET og projektbeskrivelse

Der er et behov for at afstigmatisere psykiske sygdomme og for at øge tolerance, åbenhed og inklusion i samfundet for mennesker med psykisk sygdom.

Derfor er organisationerne og myndigheder gået sammen med det mål for øje. Den fælles indsats blev indledt i 2010 og er planlagt at fortsætte mindst fem år frem.  En vigtig vidensbank bag projektet er rapporten af okt. 2010: Stigma og psykiske lidelser udarbejdet af Dansk Sundhedsinstitut (DSI) og Det Nationale Forskningscenter fo Velfærd (SFi) Rapporten og projektinformationer findes på: http://www.afstigmatisering.dk

Afstigmatiseringskampagnen vil i årene frem blive markeret i medierne og andre mulige steder. Der vil løbende være Events af forskellig art rundt omkring i landet. Der vil blive opslag derom i lokale medier. I Københavnsområdet vil den første store markering ske den 10. oktober på Verdens Mentale Sundhedsdag. Det kommer til at løbe af stablen enten på Gammel Torv eller på Vor Frue Plads.

Vi vil løbende på Død i Psykiatriens hjemmesiden informere om aktiviteter og events i forbindelse med projekt Afstigmatisering. http://www.doedipsykiatrien.dk

Både Olga og jeg oplever, at projekt afstigmatisering er vigtigt, men undrer sig over, at der i  grupperne er en markant overvægt af behandlere og folk fra behandlingssystemet, hvorimod der er forsvindende få repræsentanter fra den gruppe projektet på sigt “skulle komme til gode”: Nemlig psykiatribrugere og deres pårørende. Dette faktum har vi problematiseret og med argumentet, at man kan læse i ovennævnte rapport på side 28 at mange menesker i psykiatrisk behandling netop oplever ‘Stigma ved psykiatrisk behandling’ Ifølge Thornicroft er psykiatrisk personale en af de grupper, som opleves som mest stigmatiserende. Det er almindeligt, at mennesker med psykisk lidelse på en og samme tid føler sig hjulpet, men også misforstået, dvs. behandlet nedladende, ydmyget eller straffet. De oplever personalet som pessimistiske i forhold til behandlingen.  Oplevelsen af ’dehumanisering’ spiller en særlig stor rolle.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: